Pintea Viteazul

Fara sa pretind ca am ceva in comun cu blogul lui Cubreacov, am sa discut azi despre cum il vedem noi pe Pintea Viteazul, o figura legendara a acestor locuri, car ea luptat pentru afirmarea romanilor din Maramures. Pentru multi Pintea ete un haiduc si despre el se invata prea putin in scoala, cei mai multi il stiu din filmul cu Florin Piersic, dar putini au analizat si figura sa istorica. Maramuresul avea in acele vremuri nobilii sai romani, asadar nu putem spune ca revolta sa era legata de statutul sau sau de neajunsuri materiale.

Pintea Viteazul intre legenda si istorie

Pintea Viteazul a fost supus al Habsburgilor, de aceea nu prea este iubit de maghiari, care la acea vreme luptau cu austriecii pentru independenta Ardealului. Pentru ca daca Ungaria a fost pasalac turcesc, Transilvania a ramas independenta – chiar daca era supusa turcilor. Inclusiv din punct de vedere etnic, Maramuresul a fost mereu majoritar romanesc, chiar daca marile orase au fost colonizate cu maghiari. Vorbim aici de Maramuresul istoric, adica si partea aflata azi in Ucraina.

Numele eroului natinal din Maramures a fost Pintea Grigore, iar eroul s-a ridicat initial impotriva nedreptatilor habsburgilor, care au decis ca romaii nu merita drepturi egale cu ale restului populatiei. Asa ca au aparut cetele haducesti, unite si conduse intr-un final de Pintea Haiducul [ Viteazul ]. Primele actiuni ale sale mentionate in izvoare istorice dateaza din anul 1694 la Baia Sprie. Asadar Pintea nu a avut o lupta efemera, el fiind rapus abia in 1703. Vorbim de cel putin noua ani de lupta pentru emanciparea romanilor din Maramures.

Da, haiducii lui Pintea au omorat cateva sute de oameni, ceea ce il face pentru maghiari un nelegiuit. Asta fara a tine cont de crimele comise de ei sau de austrieci. Ca si cum ceva ar justifica astfel de orori. Culmea este ca Pintea s-a alaturat lui Francisc Raksoczi al II-lea, in lupta sa cu habsburgii. Adica ar fi trebuit sa fie apreciat de maghiari. Dar uite ca nu a fost sa fie asa. Asta desi la moartea sa Pintea era aliatul maghiarilor.

Pintea Viteazul

Pintea Viteazul intre legenda si istorie [ Monument comemorativ ]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.